top of page

Recent Posts

Archive

Tags

RSS Feed
Abi Moriya

❖ כתב המופת הפנימי של הקיסר הצהוב


שמו של החיבור העתיק והחשוב מכל ברפואה הסינית הוא "כתב המופת הפנימי של הקיסר הצהוב [1]", ספר בן שמונה-עשר מגילות שנכתב בידי מספר רופאים בתקופת המדינות הלוחמות ונחתם בתקופת שושלת חָאן המערבית. הספר מנוסח בצורת שאלות שמציב הקיסר הצהוב - קיסר השמים המרכזיים וגיבור ראשי של המיתולוגיה הסינית, לבין הרופא הנודע צִ'י בּוֹ [2], אודות גורמי המחלות והטיפול בהן, וכן עקרונות טיפוח הבריאות בהתאמה עם גורמי הטבע והיקום. צִ'י בּוֹ נדרש לענות עליהן תוך שהוא מתאר את היחסים בין איברי הגוף לעונות השנה, תופעות בריאותיות שונות הנובעות מחוסר איזון באיברים ומה על האדם הפשוט לעשות על מנת להגיע לאיזון בין יִין-יָאנְג, שהוא בעצם מהות הבריאות. גישה זו הפכה יום-יומית בזמן שושלת חָאן והעלתה אותה למעמד של "רפואה אורתודוקסית" מנקודת זמן ההיא ועד לימינו אנו. במהלך השנים הוסיפו מלומדים שונים נדבכים לספר, אך השתמשו בשמו של חוּאָנְג דִי, כמנהג סיני מקובל כדי להעניק לדברים הילה של מקור קדום.

"שאלות היסוד" [3], החלק הראשון והקדום יותר, כולל את הבסיס התיאורטי של הרפואה הסינית ודרכי אבחון, ובו דנים בשאלות מהותיות לגבי איכות חיים, שמירה על בריאות, אבחון, דיקור, תזונה; מכלול שאלות העוסקות ביסודות הרפואה הסינית ובשיטות אבחון וטיפול. אנשולד מציין כי סוּ וֶן הוא תחילתה של דרך חשיבה חדשנית שהפכה למסורת ארוכת שנים, מסורת המסרבת להכיר בשליחים מקודשים או שמימיים, אבות קדמונים ו"חיידקים" כגורמי מחלה. החלק השני של הספר, "הציר הנשגב [3]", כולל דיון מעמיק בדיקור.


ספר זה וספרי רפואה עתיקים נוספים הידועים לנו, שנכתבו מאוחר יותר, מנוסחים בלשון המקובלת בשירה או בפרקים קצרים היוצרים בתים, שכן הרפואה נחשבה לאמנות ולכן התייחסו אל ספרי הרפואה כאל חלק מהתרבות והאמנות. אם נתבונן בחלק הספר העוסק בהדרכה בנושא טיפוח בריאות ומניעת מחלות, נראה שבלתי אפשרי להתייחס למונח הצִ'י כהגדרה יבשה, משום שהוא מתפרש בהתאמה לכלל גורמי החיים, כמצוין: "אין מקום שהצִ'י אינו קיים בו, ואין מקום שהוא איננו חודר אליו".


שאלות היסוד: הדיון הגדול על התמרת הרוח של ארבע הצִ'י  [טיפוח הרוח בארבע עונות]:

"החכם מטפח יָאנְג באביב ובקיץ, ויִין בסתיו וחורף, עוקב אחר שורש העונות... יִין-יָאנְג וארבע עונות הן סיום הדורות של הכל, שורש של בריאות וחיים; הפרה שלהם תגרום למחלות, בעוד שציות שומר על בריאות האדם.

שלושה חודשי האביב מסמלים את הדורות כאשר גן העדן וכדור הארץ מייצרים הכל, צריך לישון בלילה ולקום מוקדם... זה מתאים לצִ'י האביב וחוק טיפוח הדור.

שלושה חודשי הקיץ מייצגים פריחה כאשר צִ'י של גן עדן וכדור הארץ מתכנס וגורם לכל דבר להרות, יש לישון בלילה ולקום מוקדם... זה מתאים לצִ'י הקיץ, ולחוק טיפוח הצמיחה.

שלושה חודשי הסתיו משקפים את הבשלות כאשר הצִ'י השמיימי הוא צִ'י קשה וארצי נבדל, יש לישון ולקום מוקדם... זה מתאים לצִ'י הסתיו ולחוק של טיפוח הקציר.

שלושה חודשים של חורף מגלמים אחסון כאשר מים וכדור הארץ קפואים עם יָאנְג צִ'י שאינו מופרע, יש לישון מוקדם ולקום מאוחר לאור השמש... זה מתאים לצִ'י חורף וחוק טיפוח האחסון".

 


oOo

1. Huangdi Neijing 黃帝內經

Guo An-chui. Huangdi Neijing suwen jiaozhu yuyi 黃帝內經素問校注語翻譯 (Yellow Emperor's Inner Classic: Plain Questions – Critically Compared, Annotated and Translated).

Tianjin: Tianjin kexue jishu chubanshe, 1999.

2. Qi Bo 岐伯

3. Suwen 素問

4. Lingshu 靈樞


 


Comments


bottom of page